Thursday, May 26, 2011

- JOM MASAK?

Alhamdulillah....amacam ok x blog sya yg terbaru ni?dah  tak sakit mata kan..hehe..:p baru rasa mcm blog budak umo 25thn :p.oke,keje sya dh siap hari ni redesign blog ni,mmg ade sket2 lagi nk edit page blog ni.

Lunch apa td u all?sya td makan ayam masak lemak cili api,sayur brokoli n cauliflower grg dan sambal belacan kuini.perghhhh mantap!huhuh.nk resepi x?ok sya kasi resepi ye kat sini mana tau nk cuba sendiri?sya bg reseipi ayam masak lemak cili api kerisek dan sambal belacan kuini ye...actually sya masak lauk ayam tu sb bawang dh kehabisan dong!hehehe..nk upload pic,kabel n memory card reader xde lak.hmmp.jom tgk resepi! :)

AYAM MASAK LEMAK CILI API KERISEK
# Seekor ayam yang telah di potong,bersih dgn tepung dan toskan
#Cili Padi kampung segenggam(ikut suka tahap kepedasan masing2)*di kisar
# Kunyit Hidup *di kisar
#Serai 5 batang *di titik
# 1Kiub ayam Maggi
#Kentang *dipotong memanjang @ belah 4 (terpulang nk taruk ke x)
# Kerisek *2 sudu makan
#Daun Kunyit sehelai * Di hiris Halus
#Santan kotak yang sederhana besar
#Air *Adjust sendiri bg pekat dan tak cair sgt kuah
#Asam keping * 2 keping


CARA-CARA BUAT
#Letak ayam yg di basuh kedalam periuk,kemudian taruk bahan yg di kisar bersama santan dan air
#Letak juga serai dan gaulkan perlahan2 terlebih dahulu dgn api yg kecil supaya santan rata dan tidak pecah.(sentiasa kacau kuah supaya santan tidak pecah)
# Letak kerisek,kiub ayam,kemudian kentang bersama.
#Kacau sehingga kuah mendidih kemudian taruk daun kunyit,asam keping bersama garam n perisa.
#Pastikan kentang lembut dulu baru lah siap boleh di makan! :)
contoh ayam masak lemak,credit to google!



SAMBAL BELACAN BUAH KUINI


#4 tangkai cili merah   *dikisar
# 10 tangkai cili padi kampung     *dikisar(bole ikut kepedasan masing2)
# Belacan 3cm yang di bakar      *dikisar (harus seimbang dgn kuantiti cili)
#Sebiji buah Kuini sederhana saiz  *potong n kisar
#2 biji limau kasturi

CARA-CARA BUAT

Kisar kesemua bahan2 td kemudian akhir sekali perah n gaul rata limau kasturi td dan siap bole di makan bersama nasi dan ulam! *sya tak taruk garam @ gula sb nk natural flavor dr kuini td,lagi satu belacan dah masin
credit to google

No comments:

Post a Comment